Saloanele de bronzare au cunoscut o creștere tot mai mare în ultimii ani în România și, ținând cont de importanța informării celor care apelează la aceste servicii de înfrumusețare, a apărut necesitatea creării unui cadru reglementat privind activitatea unui salon de bronzare.
Astfel, dacă ești antreprenor și ai un salon de înfrumusețare pe care vrei să îl dotezi și cu un solar, este bine să știi că începând cu septembrie 2016 saloanele de bronzare trebuie să respecte anumite norme de igienă și sănătate.
Sumar – Principalele reglementări ale unui salon de bronzare pentru 2017
- Saloanele de bronzare își desfășoară activitatea în baza codului CAEN 9604 – Activități de întreținere corporală, care se autorizează în prealabil la Registrul Comerțului.
- Deși nu întotdeauna este necesară o certificare/aprobare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), proprietarii de solare trebuie să notifice DSP dacă un aparat de bronzare nu mai funcționează, se casează sau este vândut, dar și dacă apar reacții secundare, accidente sau spitalizarea unui client în urma unei ședințe de bronzare.
- Solarele de tip UV4 sunt interzise, fiind permise doar cele UV1, UV2 si UV3.
- Bronzarea se face doar cu ochelari speciali de protecție împotriva radiației UV.
- Accesul solarelor pentru tinerii sub 18 ani este interzis.
- Folosirea solarelor este permisă doar pe baza unei declarații pe proprie răspundere din partea clientului.
- Angajații care se ocupă de solare trebuie să fi absolvit curs de igienă și curs specializat de instruire privind activitățile de bronzare.
- Angajații vor întocmi un registru al clienților, vor face evaluarea pielii înainte de ședința de bronzare și le vor recomanda clienților programul de bronzare corespunzător.
Înainte de a detalia noile reglementări ale saloanelor de bronzare, dorim să menționăm că aceste servicii se încadrează la activitățile codului CAEN 9604 – Activități de întreținere corporală. Astfel, dacă până acum salonul și-a desfășurat activitatea doar în baza codului CAEN 9602 – Coafură și alte activități de înfrumusețare, dacă dorești să folosești și un aparat de bronzare, este necesar să autorizezi la Registrul Comerțului și codul CAEN 9604 – procedură despre care poți citi mai multe aici.
În rândurile de mai jos îți prezentăm ceva mai detaliat principalele norme ce trebuie respectate de către centrele de bronzare în 2017.
Reglementări privind aparatele de bronzat
- Începând cu septembrie 2016, singurele aparate de bronzat permise sunt cele de tipul UV1, UV2 și UV3, cele UV4 fiind acum interzise datorită radiațiilor prea puternice.
- Aparatele de bronzat vor fi folosite doar cu ochelari speciali de protecție împotriva radiației UV (standardul SR EN 60335-2-27:2004), puși la dispoziție de către salon. Aceștia pot fi de unică folosință sau refolosibili, caz în care este necesară o procedură de dezinfectare după fiecare folosire.
- Accesul solarelor pentru tinerii sub 18 ani este interzis, verificarea vârstei făcându-se în baza buletinului.
- Solarele trebuie să fie însoțite de cărți tehnice ce cuprind instrucțiuni de folosire, programele, duratele și intervalele recomandate etc.
- Solarele trebuie să fie prevăzute cu un comutator de urgență accesibil pentru utilizator, care să oprească funcțiunea aparatului, iar întreg aparatul să fie în perfectă stare de funcțiune.
- Pentru fiecare aparat se impune întocmirea unui Registru al aparatului și a unui Registru de exploatare, modele ce pot fi consultate aici.
- Folosirea solarelor va fi permisă doar după informarea clientului cu privire la riscurile bronzării artificiale și la măsurile de igienă și doar pe baza unei declarații pe proprie răspundere (modelul poate fi descărcat de aici), care va fi păstrată de către salon pentru minim 3 ani.
Reglementări privind personalul salonului de bronzare
- Saloanele de bronzare trebuie să aibă angajați instruiți în folosirea solarelor, fapt pentru care angajații trebuie să fi absolvit un curs de igienă și un curs specializat.
- Cursul de igienă are o valabilitate de 3 ani și este obținut, de regulă, odată cu obținerea unei calificări în domeniul înfrumusețării; în cazul în care au trecut cei 3 ani de la obținerea diplomei, angajatorul are responsabilitatea de a asigura aceste cursuri de igienă pentru angajați.
- În ceea ce privește cursul de specializare, acesta se urmează la Centrul National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică), unde se depune o cerere (o poți descărca de aici) și se plătește taxă de participare. Și acest curs are o valabilitate de 3 ani, iar certificatul obținut în urma instruirii trebuie să fie afișat la loc vizibil pe pereții salonului.
- Totuși, personalul specializat nu este necesar dacă salonul folosește doar solare UV3.
- Angajații care se ocupă de activitatea solarelor, au obligația de a informa clienții cu privire la procedura de bronzare, să discute cu aceștia planul de dozare corespunzător, să întocmească fișa clientului și să ia declarația pe proprie răspundere a clientului.
- Fișele clienților vor face parte dintr-un registru, și vor cuprinde: data ședinșei de bronzare, datele de identificare ale clientului (nume, prenume, număr de telefon), programul de bronzare ales, situații ale evenimentelor neplăcute după o sesiune de bronzare artificială.
- Înainte de începerea şedinţei de bronzare, personalul specializat va evalua starea pielii clientului, iar dacă există leziuni deschise, infecţii, inflamaţii sau boli dermatologice, ședința se amână până la vindecarea acestora.
- Dacă există suspiciune de afecţiuni sau alte boli care ar pune în pericol clientul în urma unei şedinţe de bronzare, personalul poate solicita clientului o adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate a acestuia. Ședințele de bronzare nu vor fi permise pentru persoane aflate în stare de ebrietate, sau in incapacitate de decizie, care prezintă semne de injectare intravenoasă a drogurilor, persoane care au arsuri solare, afecţiuni dermatologice, inflamaţii sau infecţii, precum și boli autoimune.
- Responsabilitățile personalului care se ocupă de solar pot fi consultate aici.
Reglementări privind condițiile de desfășurare a ședințelor de bronzare
- Camera în care este solarul trebuie să aibă pereți și podele lavabile, ușor de întreținut, de preferat în culori deschise, camera fiind bine iluminată și ventilată.
- Se recomandă ca în camera de bronzare să existe un spațiu special pentru depozitarea materialelor refolosibile (prosoape, halate etc).
- Salonul trebuie să aibă grup sanitar dotat corespunzător, recipiente cu capac și saci colectori pentru deșeuri, precum și trusă sanitară de prim ajutor.
- Conform legii, trebuie să fie asigurate și serviciile DDD (dezinfecție, dezinsecție, deratizare) de către o firmă specializată. Dezinsecția se face la fiecare 3 luni, iar deratizarea cel puțin la 6 luni.
Reglementări privind informațiile afișate în salonul de bronzare
- Următoarea informare trebuie afișată la loc vizibil, în format A4:
- Tot la loc vizibil trebuie să fie și următoarea informare, în format A3:
- Se afișează și mesajul “Se interzic fumatul, consumul de băuturi alcoolice, de substanţe stupefiante, precum şi accesul animalelor în salon“.
- De asemenea, așa cum am menționat mai sus, și certificatul de instruire în cursul de specialitate trebuie afișat.
Reglementări privind relația cu Direcția de Sănătate Publică
- De regulă, de la DSP nu este necesară o autorizație obligatorie pentru desfășurarea activităților de bronzare articifială întrucât respectarea normelor de igienă și sănătate publică este declarată pe proprie răspundere la Registrul Comerțului în momentul autorizării codului CAEN 9604. Se poate solicita Asistență de specialitate sau un Certificat de conformitate de la DSP, care atestă îndeplinirea legislației în vigoare în materie de igienă și sănătate publică, însă uneori este nevoie de un document de acest fel pentru obținerea acordului de funcționare de la Primărie.
- Odată cu autorizarea codului CAEN 9604, DSP are baza de date cu societățile care desfășoară activități legate de sănătate publică și pot veni în control la punctul de lucru.
- Titularul solarului are obligația de a notifica autoritatea DSP în cazul în care un aparat de bronzare nu mai funcționează, se casează sau este vândut, dar și în cazul în care apar reacții secundare, accidente grave sau spitalizarea unui client în urma unei ședințe de bronzare, informare care se va face în maxim 72 de ore de la apariția incidentului.
Legislație și documente utile
Pentru saloanele de bronzare se aplică Ordinul nr 291/10.03.2016 privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele/centrele de bronzare. Mai jos se regăsesc și modelele de informări/declarații menționate și atașate pe parcursul articolului:
Bineînțeles, pe lângă reglementările specifice centrelor de bronzare, saloanele de înfrumusețare trebuie să îndeplinească și alte norme de igienă și sănătate, în funcție de activitățile desfășurate, precum și să obțină uneori anumite autorizații, despre care am detaliat în articolul Autorizarea unui salon de înfrumusețare.
***
Sperăm că informațiile îți sunt de folos, iar dacă ai nelămuriri sau vrei să te ajutăm cu întocmirea și depunerea de documentații la instituțiile avizate, sună-ne la 0731.305.245 sau scrie-ne cu încredere folosind formulatul de contact.
De asemenea, așteptăm feedback-ul tău și te invităm să ținem legătura pe viitor și pe Facebook 🙂 .
Ți-a plăcut articolul sau vrei să afli informații suplimentare? Lasă-ne un comentariu!
Fii primul care ne lasă un comentariu!