Domeniul de activitate

Salon de înfrumusețare

Autorizarea unui salon de înfrumusețare

Dacă dorești să îți deschizi un salon de înfrumusețare, cu siguranță frumusețea și îngrijirea corporală sunt aspecte esențiale ale afacerii tale pe care vrei să le promovezi.

În ceea ce privește autorizarea unei astfel de afaceri, aceasta are la bază respectarea normelor de igienă și a legislației specifice, lucru ce influențează imaginea, notorietatea și profesionalismul unui salon de înfrumusețare.

Întregul proces de autorizare a unui salon de înfrumusețare implică mai multe etape care, din experiență, nu sunt foarte clare întotdeauna. De aceea, am considerat oportună scrierea acestui articol detaliat prin intermediul căruia sperăm că vei avea o imagine de ansamblu asupra pașilor ce trebuie urmați pentru a-ți autoriza salonul de înfrumusețare.

Atentie! Te putem ajuta doar pentru Mun. București sau Jud. Ilfov.

Desigur, ulterior te poți ocupa personal de obținerea autorizațiilor pentru afacerea ta sau poți apela la serviciile noastre pentru a economisi timp, energie si resurse.

Autorizarea unui salon de înfrumusețare – SUMAR

  • Pentru derularea activității, sunt necesare unul sau mai multe coduri CAEN, în funcție de activitățile propriu-zise pe care le vei desfășura, care se vor autoriza în primă fază la Registrul Comerțului pe proprie răspundere. 
  • De la Direcție de Sănătate Publică nu este nevoie să obții o autorizație specifică, însă recomandăm solicitarea unei asistențe de specialitate în sănătate publică și apoi, opțional, a unui certificat de conformitate, care ar crește încrederea clienților în afacerea ta.  
  • De la Inspectoratul Situațiilor de Urgență recomandăm solicitarea unui punct de vedere privind necesitatea obținerii autorizației ISU – de regulă, pentru spații <200 mp, această autorizație nu este necesară. 
  • În funcție de reglementările locale, vei avea nevoie sau nu, de obținerea acordului de funcționare de la Primărie. 
  • Obținerea autorizației pentru reclama luminoasă este un pas important și destul de complex în procesul complet de autorizare a afacerii tale. 

În rândurile de mai jos am detaliat pașii pe care noi îi considerăm esențiali în demersurile de autorizare a unui salon de înfrumusețare, cu mențiunea că, în funcție de activitățile desfășurate, suprafața și localizarea salonului, condițiile autorizării pot fi diferite – de aceea, îți recomandăm să verifici aplicabilitatea lor și la instituțiile corespunzătoare din zona în care îți vei desfășura activitatea, pentru a nu avea surprize ulterior.

Codurile CAEN specifice unui salon de înfrumusețare

De regulă, un salon de înfrumusețare își desfășoară activitatea sub codul CAEN 9602 – Coafură și alte activități de înfrumusețare, care presupune următoarele:

  • tuns, vopsit, coafat și alte activități de aranjare a părului;
  • bărbierit, epilat;
  • masaj facial, tratamente cosmetice faciale, machiaj;
  • manichiură, pedichiură etc.

De asemenea, dacă dorești să optezi și pentru vânzarea anumitor produse cosmetice la cererea clienților, codul CAEN de care ai nevoie este CAEN 4775 – Comert cu amanuntul al produselor cosmetice si de parfumerie, în magazine specializate. 

Atenție! Dacă vrei ca salonul tău să fie prevăzut și cu solar, aparatură de slăbit, saună etc sau să ofere și servicii de masaj, va trebui să folosești și codul CAEN 9604 Activități de întreținere corporală, pentru care am dedicat un articol special în ceea ce privește obținerea autorizațiilor, pe care îl poți citi aici.

Autorizarea la Registrul Comerțului

Această procedură are loc fie chiar de la înființarea societății, fie ulterior, când se dorește realizarea activităților specifice unui salon de înfrumusețare la punctul de lucru stabilit, și presupune, pe lângă înregistrarea codurilor CAEN la Registrul Comerțului, și asumarea responsabilității întreprinzătorului de a cunoaște și respecta prevederile legislației în vigoare cu privire la normele sanitare, de protecție a mediului și a muncii etc, în funcție de activitățile desfășurate.

Autorizarea codurilor CAEN se face prin completarea unor anexe și declarații pe proprie răspundere de către întreprinzător; ulterior, reprezentanții anumitor instituții publice (spre exemplu, DSP – Direcția de Sănătate Publică), pot veni în control în locația la care se vor desfășura acele activități pentru a verifica respectarea legislației și normelor pe care ți le-ai asumat.

Mai multe detalii despre întreaga procedură găsești în articolul Autorizarea codurilor CAEN la Registrul Comerțului.

Obținerea Autorizației de la DSP – Direcția de Sănătate Publică

În primul rând, vrem să punctăm faptul că nu ai nevoie de o autorizație specifică de la DSP înainte de a-ți deschide propriul salon de înfrumusețare , însă există câteva aspecte foarte importante asupra cărora vrem să îți atragem atenția.

#1. Activitățile specifice unui salon de înfrumusețare se autorizează în baza declarației de proprie răspundere

Acest lucru se realizează la Registrul Comerțului, așa cum am detaliat la secțiunea anterioară și este un aspect foarte important deoarece DSP va primi o evidență a noilor societăți care și-au autorizat codurile CAEN reglementate de această instituție și vor veni în controale. Astfel, ca antreprenor, trebuie să cunoști și să aplici normele de igienă corespunzătoare spațiului și activităților tale, conform legislației în vigoare.

Spre exemplu, sterilizarea instrumentelor folosite este un aspect important din punct de vedere al igienei și fiecare salon trebuie să aibă un spațiu special alocat activității de sterilizare.

Astfel, îți recomandăm consultarea și respectarea Normelor de igienă pentru cabinetele de înfrumusețare corporală, ce sunt reglementate de Ordinul nr. 1136/2007. Acesta poate fi citit aici: Ordin 1136/2007_Norme igiena saloane (actualizat 30.09.2016).

#2. Poți beneficia de asistență de specialitate de la DSP

Pentru a facilita aplicarea normelor de igienă și sănătate și pentru a te asigura că le îndeplinești corespunzător, DSP oferă asistență de specialitate de sănătate publică, la cererea întreprinzătorilor (este opțională). Aceasta este o procedură prin care un medic analizează un memoriu tehnic și alte documente ale viitorului salon și vine la punctul de lucru ales sau la locația vizată și te informează asupra modului de îndeplinire a prevederilor legale privind igiena și amenajarea și/sau modificarea spațiului astfel încât să fii în regulă cu toate aspectele legale ce țin de DSP și la un viitor control. În plus, asistența poate fi foarte utilă, mai ales în cazurile în care spațiul nu a mai fost utilizat anterior ca și salon de înfrumusețare.

Pentru a beneficia de această asistență, trebuie să depui la sediul DSP din județul în care îți vei desfășura activitatea, o documentație specifică și să plătești o taxă de 200 lei.

#3. Poți obține un Certificat de Conformitate de la DSP

Există domenii de activitate în care este bine să arăți clienților că îndeplinești toate normele legale deoarece oferă un plus de încredere față de serviciile tale. Acest lucru poate fi valabil și în privința unui salon de înfrumusețare, mai ales dacă ne gândim că igiena este un factor esențial într-o astfel de afacere.

De aceea, chiar de la început (recomandat), sau ulterior deschiderii salonului, poți obține de la DSP un Certificat de Conformitate, care atestă faptul că societatea ta îndeplinește toate normele legale privind igienă și sănătatea publică.

Această procedură este și ea opțională, presupune întocmirea unui dosar cu mai multe documente privind societatea și spațiul în care salonul își desfășoară activitatea, plata a 200 lei, după care, o evaluare din partea unui reprezentant DSP. După ce toate cerințele igienico-sanitare sunt îndeplinite, se eliberează acest certificat de conformitate, care este valabil pe perioadă nedeterminată, până la schimbarea condițiilor pentru care acesta s-a eliberat. Acest certificat te va ajuta foarte mult și în cazul unui control, fiind o garanție a respectării legislației.

Obținerea autorizației de la ISU – Inspectoratul pentru Situații de Urgență

Îndeplinirea obligațiilor de respectare a legii privind securitatea la incendiu este un aspect foarte important, de aceast lucru depinzând chiar funcționarea afacerii. Conform legislației în vigoare (Hotărârea 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu), saloanele de înfrumusețare nu au nevoie, de regulă, de autorizare specială în acest sens, dacă suprafața nu depășește 200 mp. 

Totuși, recomandarea noastră este să înaintați către ISU o cerere pentru solicitarea unui punct de vedere privind necesitatea obținerii avizului-autorizației de securitate la incendiu. Ei vor analiza documentația transmisă și, în funcție de activitățile prestate, construcția în care au loc activitățile și suprafața punctului de lucru, vor da fie o negație, fie o înștiințare privind necesitatea solicitării autorizației ISU.

Obținerea acordului de funcționare de la Primărie

Acordul de funcționare de la Primărie este foarte important și trebuie să te informezi dacă primăria localității în care îți desfășori activitatea impune un astfel de acord de funcționare. Acest aspect este reglementat local și există primării (spre exemplu cele din sectoarele 1 și 2 din București) care nu impun obținerea acestui acord.

Solicitarea acordului de funcționare se face după ce ai obținut avizele/autorizațiile menționate la secțiunile anterioare sau după ce ai obținut dovada că ai parcurs formalitățile de a le obține, dar și după ce ai încheiat anumite contracte pentru asigurarea anumitor servicii (ex: salubrizare, dezinsecție-deratizare-dezinfecție etc). În mare, documentele de care ai nevoie la dosarul de solicitare a acordului de funcționare de la Primărie,  în copie sau în original, după caz, sunt:

  • Cerere de eliberare a acordului;
  • Dovada achitării taxei pentru eliberarea acordului – de regula, până în 100 lei, iar anumite primării chiar au eliminat această taxă;
  • Act de identificare a persoanei care depune documentația și/sau împuternicire;
  • Actul constitutiv al societatii;
  • Certificatul de înregistrare pentru societate (emis de Registrul Comerțului);
  • Certificat constatator pentru punctul de lucru (emis de Registrul Comerțului), unde se vor vedea codurile CAEN autorizate;
  • Certificat de înregistrare fiscala în termen de valabilitate (emis cu cel mult 30 de zile în urmă) și care să ateste că nu există datorii la bugetul local, precum și declarație de impunere (ambele de la DITL – Direcția de Impozite și Taxe Locale);
  • Acte de deținere și/sau proprietate a spațiului, precum și autorizația de construire, dacă este cazul;
  • Autorizațiile sau actele care atestă înregistrarea solicitării de a obține autorizațiile de la DSP, ISU, alte instituții, după caz;
  • Acordul vecinilor/asociației de proprietari, în funcție de locația punctului de lucru;
  • Documentele care atestă colaborarea cu o firmă de salubritate
  • Alte documente, după caz.

Acordul de funcționare de la Primărie se eliberează în 30 de zile, este valabil 1 an și trebuie reînnoit anual.

Alte informații utile înainte de a-ți deschide salonul de înfrumusețare

#1. Ce contracte de prestări servicii îmi sunt necesare înainte de a deschide salonul de înfrumusețare? 

Înainte de a deschide salonul, este important să te asiguri că salonul tău va asigura o serie de servicii adiacente activității tale, servicii care, de regulă, sunt externalizate către terțe părți. Mai jos vom puncta câteva dintre cele mai importante contracte pe care este bine să le ai:

– Contract de colectare a deșeurilor – acesta este un contract obligatoriu care se solicită chiar și înainte de a primi acordul de funcționare de la Primărie sau în cazul unui control de la DSP. Astfel, pentru colectarea deșeurilor rezultate în urma activităților de înfrumusețare, este bine să închei un astfel de contract cu o firmă autorizată de localitatea sau primăria sectorului în care îți vei desfășura activitatea.

 – Contract de deratizare-dezinsecție-dezinfecție – ținând cont că acest tip de afacere presupune o atenție deosebită acordată igienii și sănătății atât a clienților, cât și a angajaților, asigurarea acestor proceduri de igienizare este foarte importantă. Astfel, se impune ca dezinsecția punctului de lucru să se facă periodic, la 3 luni, iar deratizarea la intervale de maximum 6 luni. Bineînțeles, este recomandat ca înainte de deschiderea propriu-zisă a salonului, să fie realizate aceste operațiuni de igienizare.

– Contract de servicii pentru protecția și securitatea muncii și împotriva incendiilor – deși obținerea autorizației ISU nu este obligatorie, de regulă, pentru acest tip de afacere, este obligatorie asigurarea acestor servicii pentru angajați. În plus, în funcție de suprafața salonului, numărul de angajați și numărul de încăperi, va fi necesară și achiziția unuia sau a mai multor extinctoare și a unei truse de prim ajutor – aspecte pe care le vei discuta cu prestatorul de astfel de servicii.

 – Contract de servicii privind medicina muncii – aceste servicii sunt asigurate de către un medic înainte de angajarea propriu-zisă a personalului.

#2. De ce aspecte trebuie să țin cont atunci când fac angajările?

Saloanele de înfrumusețare necesită personal calificat în meserii specifice, fapt pentru care angajații trebuie să dețina cursuri de calificare specializate (de stilist, manichiurist, cosmetician etc) și recunoscute de instituții acreditate precum Ministerul Muncii și Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților.

În plus, deoarece specificul activităților de înfurmusețare presupune o foarte bună cunoaștere a condițiilor de igienă, este obligatoriu ca aceștia să dețină și o diplomă de absolvire a unui curs de igienă eliberată de Agenția de Sănătate Publică și acreditată de Ministerul Sănătății, Educației și Cercetării, cu valabilitate de 3 ani.

Obținerea autorizației pentru reclama luminoasă

Conform legislației, reclama luminoasă este considerată o construcție și este reglementată de departamentul de Urbanism al primăriilor. Întreaga procedură de obținere a autorizației pentru reclama luminoasă este destul de complexă, care poate dura chiar și 3 luni și are 3 etape: obținerea certificatului de urbanism, a avizului de construcție, iar în final, a autorizației de construcție pentru reclama luminoasă.

Obținerea licenței pentru difuzarea muzicii ambientale

Deși aparent difuzarea muzicii ambientale într-un salon de înfrumusețare nu presupune obținerea unei autorizații speciale, acest aspect este supus obținerii unei licențe de difuzare, emisă de Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, iar difuzarea muzicii fără licență poate fi sancționată cu amenzi în cadrul unui control inopinat.

Procedura de obținere a licenței este simplă, presupune semnarea unui contract și plata unei taxe. Pentru un salon de înfrumusețare cu o suprafață < 100 mp, difuzarea muzicii de la radio/TV presupune un cost de aproximativ 27 lei+TVA/lună, pe când difuzarea muzicii alese dintr-un playlist propriu, dacă se dorește, un cost de 100 lei+TVA/lună.

Mai multe informații despre acest lucru poți citi în articolul nostru, Cum obții licența pentru difuzarea muzicii ambientale.

***

Sperăm că aceste informații îți sunt de folos, iar dacă ai nelămuriri sau vrei să te ajutăm cu întocmirea și depunerea documentației la instituțiile avizate, scrie-ne sau sună-ne cu încredere folosind datele de contact.

De asemenea, așteptăm feedback-ul tău și te invităm să ținem legătura pe viitor și pe Facebook 🙂 

Dă un share pentru prietenii tăi Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email