CAUTĂ
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Inregistrare drona pentru activitatile foto-video

Inregistrare drona pentru activitatile foto-video. Cu totii stim ca, de regula, folosirea noilor tehnologii aduce un plus de valoare serviciilor oferite, iar in domeniul foto-video acest lucru este usor de observat. Astfel, nu ne mira faptul ca cererea de aeronave motorizate fara pilot la bord, alias drone, este in continua crestere si in Romania.

Daca vrei sa folosesti o drona pentru a fotografia/filma, este foarte util sa stii ca dronele sunt, conform legii, aeronave si ca folosirea lor impreuna cu dispozitive foto/video este reglementata de lege, ceea ce presupune cel putin o procedura de inregistrare, pe care o vom detalia in randurile de mai jos.

Mentionam ca urmatoarele informatii sunt valabile incepand cu 1 februarie 2016, pentru drone cu o greutate mai mica de 15 kg la decolare si care au montate dispozitive video.

Actualizare 27.12.2016: Conform unui comunicat oficial, dronele cu o greutate de până la 0,5 kg nu mai trebuie înmatriculate la AACR.

Inregistrare drona – sumar

SUMAR privind operarea legala pentru inregistrare drona cu o masa mai mica de 15 kg in activitatile foto/video:

  • Este necesara inregistrarea (identificarea) dronelor la Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR);
  • De la 1 februarie 2016 nu mai este necesara obtinerea unei aprobari scrise pentru a fotografia/filma in spatiul aerian extravilan, ci doar de o notificare telefonica la Ministerul Apararii Nationale (detalii in randurile de mai jos); pentru filmarea in orase, este necesara obtinerea aprobarii scrise din partea Ministerului Apararii Nationale. 
  • Costuri: 90 EUR + TVA / drona (taxa pentru identificarea aeronavei);
  • Valabilitatea inregistrarii: nelimitata, pana la modificari ulterioare ale proprietarului sau operatorilor;
  • Grad de dificultate la intocmirea documentatiei pentru inregistrare drona: redus.

Identificare / inregistrare drona

Aceasta procedura se face prin transmiterea unei documentatii la AACR, urmata de prezentarea la sediul AACR pentru instalarea cipului de identitate pe drona si ridicarea certificatului.

Documente necesare – inregistrare drona

Desi lista pare lunga, ai deja multe dintre documente sau se obtin usor. In plus, cu exceptia cererii de identificare, toate documentele pot fi copii si nu trebuie legalizate la notar.  

  1. Cererea de identificare (in original) – aceasta are doar 3 pagini si se completeaza destul de usor cu detalii privind aeronava, proprietarul, operatorii etc. O recomandare din partea AACR este ca, in cazul in care drona este pe firma, in campul destinat mentionarii operatorilor, sa fie trecute chiar persoanele care vor avea acces la drona si care o vor folosi deoarece numele acestora vor fi inscrise pe certificatul de identificare (din motive de identificare exacta a operatorilor in cazul unor incidente).
  2. Factura + dovada efectuarii platii;
  3. Proces verbal de predare-primire a dronei;
  4. CI proprietar / administrator firma;
  5. Certificat de inregistrare a societatii – daca este cazul;
  6. Certificat constatator de la Registrul Comerțului (pentru societati) – Acesta trebuie sa fie in termen (obtinut cu cel mult 30 de zile in urma) si se poate obtine si online, de aici (costa 45 LEI);
  7. Schema de dispunere a insemnelor de identificare – aceasta schema este, de fapt, un desen tehnic al dronei. Cateva modele exista chiar pe site-ul lor, pentru modelele DJI Phantom 3 si DJI Inspire 1. In cazul in care ai alt model de drona, furnizorii de astfel de echipamente au scheme pentru ele, iar daca nu gasesti, iti recomandam sa te adresezi unui reprezentant al Autoritatii Aeronautice pentru a te ajuta cu un model din baza lor de date.
  8. Fotografii ale dronei – sunt necesare 2 fotografii cu drona: una de sus si una din profil;
  9. Dovada platii taxei de 90 EUR+TVA pentru inregistrare drona– taxa se plateste in contul AACR deschis la BCR (RO15 RNCB 0307 0050 2421 0001 pentru LEI / RO15 RNCB 0307 0050 2421 0002 pentru EUR), iar dovada se poate face prin chitanta, OP, raportul tranzactiei din HomeBank. Ulterior, vei primi chiar si factura pentru plata facuta.

Depunerea documentelor pentru inregistrare drona

In vederea obtinerii certificatului de identitate, documentele de mai sus se pot transmite la sediul AACR din Bucuresti (vezi harta de mai jos), prin posta sau, cel mai simplu, pe e-mail la drone@caa.ro.

Ridicarea certificatului de identificare pentru inregistrare drona

Alocarea codului de identificare se realizeaza de catre AACR chiar si in 2-3 zile, daca dosarul este complet si nu sunt necesare informatii/documente suplimentare.

Ridicarea certificatului este obligatorie si presupune prezentarea la sediul AACR din Bucuresti, a proprietarului, cu drona in cauza, pentru a se instala pe drona cipul de identificare. Astfel, daca locuiesti in afara Bucurestiului, vei fi nevoit sa faci o vizita in capitala deoarece AACR nu are sedii in tara; cu toate acestea, procedura este rapida si ai mai avea timp si de cateva poze profesioniste prin Baneasa 🙂 .

In plus, din discutiile pe care le-am avut cu reprezentatii AACR, consideram ca acestia vin in sprijinul solicitantilor cu informatii concrete, iar in cazul unor nelamuriri, iti recomandam sa ii contactezi telefonic, pe e-mail sau la sediu (pe e-mail iti raspund, de multe ori, chiar in aceeasi zi!).

Intrebari frecvente pentru inregistrare drona

Este necesara rezervarea de spatiu aerian segregat?

Incepand cu 1 februarie 2016, nu mai este nevoie sa faci rezervarea. Chiar aceasta este principala simplificare adusa, odata cu abrogarea Ordinului Ministrului Transporturilor nr. 8/2014 (care a fost valabila in perioada ianuarie 2014 – ianuarie 2016).

Unde pot face filmari cu drona si ce pasi mai trebuie sa urmez, daca este cazul?

Filmarile realizate cu ajutorul dronelor se pot realiza:

  • Pe teritorii extravilane – Important! Desi nu este necesara obtinerea unei aprobari scrise pentru zborul dronelor in spatiul aerian extravilan, este nevoie de o informare telefonica la Centrul Operational al Ministerului Apararii, la tel: 021.315.01.05, inainte sau chiar in ziua filmarii.
  • In Bucuresti si alte orase din tara – mentionam ca aprobarea acestor zboruri nu este foarte accesibila, de regula, firmelor mici sau mijlocii care au activitati foto-video; in general, sunt premise doar televiziunilor, care obtin aprobare scrisa de la Ministerul Apararii Nationale, prin transmiterea cererii din procedura de aici (paginile 3-4), cu 45 de zile inainte de inceperea filmarilor.
  • Delta Dunarii – pentru a putea lansa un zbor cu drona in aceasta zona, este nevoie sa soliciti acest lucru prin transmiterea unei documentatii (prin e-mail, posta sau fax) si plata taxei de 50 lei, urmand sa obtii un permis de survol de la Administratia Rezervatia Biosfera „Delta Dunarii”.

Este obligatorie asigurarea dronei?

Pentru dronele cu o greutate mai mica de 20 kg la decolare, asigurarea este optionala si operarea se face pe propria raspundere a celui care opereaza.

Atentie la acest aspect pentru ca in trecut au existat cazuri de manevrare necorespunzatoare a acestor aeronave si caderea lor a produs victime.

Daca dronele depasesc cele 20 kg la decolare, asigurarea dronei este obligatorie (prima companie de asigurari care a facut acest lucru este CertAsig).

Ce sanctiuni sunt daca nu inregistrez drona la AACR si daca nu notific Ministerul Apararii atunci cand lansez un zbor cu drona cu scopul de a filma?

Folosirea unei drone in spatiul aerian in activitati foto-video fara a o identificarea  la AACR in prealabil, constituie, conform prevederilor Codului Aerian, infractiune si este sanctionata cu inchisoare sau amenda penala.

Legislatie

Legislatie in vigoare privind autorizarea de drone:  

  • Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 8/2014 (a fost valabil in perioada ianuarie 2014 – ianuarie 2016).
  • Ghidul pentru operarea aeronavelor motorizate fara pilot la bord, Editia 2, emis de AACR si disponibil aici.
  • Hotărâre nr. 912/2010 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor în spaţiul aerian national, de aici, precum si anexele sale, Anexa 1 si Anexa 2.
  • Formularele publicate pe site-ul oficial al AACR, la sectiunea 21 – Formulare UAV-uri.
  • In prezent, stim ca se lucreaza la un act normativ care se va aplica acestui tip de aeronava si care va fi dat spre consultare, in prealabil, pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Aici gasesti harta sediului Autoritatii Aeronautice Civile Romane, de pe Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr.38-40, Sector  1, iar ca date de contact,  tel: 021.208.1567, e-mail: drone@caa.ro.

***

Speram ca informatiile de mai sus ti-au fost de folos pentru inregistrarea dronei tale!
Daca le consideri utile, da-ne, te rog un like si/sau share si pe Facebook pentru a ajuta cu informatii cat mai multi antreprenori.

De asemenea, daca ai nelamuriri sau vrei sa te ajutam cu intocmirea si depunerea documentatiei pentru inregistrare drona, la institutiile avizate, scrie-ne sau suna-ne cu incredere folosind datele de contact

Spor la filmari si nu uita…

Inregistrare drona

Sursa imagine: www.pixabay.com

Dă un share pentru prietenii tăi Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Ți-a plăcut articolul sau vrei să afli informații suplimentare? Lasă-ne un comentariu!

84 Comentarii la "Inregistrare drona pentru activitatile foto-video"

avatar
Cristi
Cristi

Buna ziua,

Taxa ce valoare are? Vad trecut pe alocuri 90 Euro + TVA dar in raspunsul dumneavoastra catre laurentiu apare suma de 45 Euro +TVA. Am incercat sa sun si la ei insa nu raspunde nimeni iar siteul CAA nu functioneaza.

Admin
Admin

Buna ziua!
Multumim ca ne-ati contactat.
Taxa de inmatriculare initiala este de 90 eur+TVA, iar cea de schimbare a certificatului de inmatriculare este de 45 eur + TVA.
Au fost facute modificari site-ului CAA, insa acum functioneaza.
Speram ca informatiile va sunt de folos.
O zi frumoasa si fotografii si filmari superbe!
Echipa AutorizatiiFirme

laurentiu
laurentiu

salut,
daca cumpar o drona deja imatriculata la aacr mai trebuie sa imatriculez si eu ?
Multumesc !

Admin
Admin

Buna ziua!

Da, trebuie facuta modificarea proprietarului si a operatorilor dronei.
Astfel, se vor transmite la AACR urmatoarele:
– Cerere de modificare a certificatului (un tipizat)
– Act de identitate proprietar si operatori, daca acestia difera de proprietar
– Certificatul de inmatriculare in original (de la fostul proprietar)
– Actul care demonstreaza existenta noului proprietar (act de vanzare-cumparare, factura si dovada platii pentru achizitie etc)
– Dovada pentru plata taxei de 45 eur + TVA (la cursul BNR din data platii).

Actele pot fi trimise si prin posta/curier, iar apoi sa veniti cu drona pentru a ridica noul certificat de inmatriculare cu datele dvs.

Speram ca informatiile sa va fie de folos.

O zi frumoasa,
Echipa AutorizatiiFirme.ro

Attila
Attila

Buna ziua,
As vrea sa intreb daca vreau sa inmatruculez drona dar eu nu pot sa ma duc pana la Bucuresti se pot sa o trimit printr-un prieten sau o alta persoana cine merge in fiecare saptamana?
Multumesc o zi buna.

Admin
Admin

Buna ziua!
Da, puteti face o delegatie pentru o alta persoana pentru a se prezenta cu drona in locul dvs si ridica certificatul de inmatriculare. Faceti o delegatie simpla, semnata / stampilata de dvs ca proprietar.
Sper sa va fie de folos.
O zi frumoasa!

Sebi
Sebi

Buna ziua. Spuneti-mi va rog,daca am cumparat drona de ceva vreme si nu mai am factura si chitanta mai pot sa o înmatriculez? Multumesc

Admin
Admin

Buna ziua!

Da, o mai puteti inmatricula pe baza unei declaratii notariale in care mentionati ca drona respectiva (identificata cu seria si numarul …), va apartine.

O zi frumoasa!

Sorin Narcis Gheorghita
Sorin Narcis Gheorghita

Buna, s-a schimbat ceva legat de inscrierea dronei? tot la Bucuresti trebuie mers?
Dvs. oferiti o solutie contra cost pentru inregistrarea dronei? Va multumesc.

Admin
Admin

Buna ziua!

Pentru moment, tot la Bucuresti se face inmatricularea dronelor si este necesar sa veniti cu drona (dvs sau un delegat) la momentul ridicarii certificatului. Va putem ajuta si cu formalitatile de inregistrare.

Speram ca raspunsul va este de folos.
O zi placuta!

Chris
Chris

Ca persoana fizica, pot sa filmez in scop profesional?

Admin
Admin

In mod normal, activitatile profesionale se realizeaza sub o anumita forma juridica (PFA, II, SRL etc). Astfel, daca este vorba despre persoana fizica autorizata, da, puteti sa declarati drona ca fiind folosita in scop profesional. Daca este pe persoana fizica, ar fi mai degraba scop de hobby (ati putea fi intrebat ulterior ce activitate economica prestati si care este dovada ca si declarati acest lucru).

Sper sa va fie de folos. Spor la filmari!

Vlad
Vlad

Buna seara, am o interbare daca ma puteti ajuta. Am o drona sub 500 grame dotata cu camera, trebuie inregistrata (as putea da camera jos optional)?
Va multumesc frumos!

Admin
Admin

Buna ziua!
Dronele sub 500 de grame nu se mai inmatriculeaza.
O zi frumoasa!

Roberto
Roberto

Buna ziua! Locuiesc in Canada unde nu trebuie sa-mi inregistrez drona (P4). Da, aici avem legi ft draconice. Doresc sa iau drona cu mine cand voi veni in concediu in Romania. Ce obligatii am? (nu locuiesc in Bucuresti).
Multumesc mult!

Admin
Admin

Recomandarea noastra este sa luati legatura cu Autoritatea Aeronautica Civila Romana (tel: +4021.208.1567) intrucat in momentul de fata, folosirea unei drone pe teritoriul Romaniei fara a fi inmatriculata este caz de dosar penal. Este posibil sa fie o procedura simplificata in situatia dvs.
Concediu frumos!

Levente
Levente

Buna ziua!

Multumesc pentru articol, era de folos.
Tutusi am niste intrebari legat de completarea cererii de identificare:
1. Seria de fabricatie de unde pot sa aflu? ii afisat pe uav sau e undeva in manual?
2. Daca de ex. am DJI Ph3, atunci la Model scriu Phantom 3 sau asta nu e model ci exista o alta varianta?
3. La Culoarea insemne de identificare: am vazut o intrebare legat de asta, dar din pacate n-am inteles ce trebuie trecut la rublica aia.

Va multumesc daca puteti sa ma ajutati!

Admin
Admin

Buna ziua!
1. Seria dronei este afisata la baterii.
2. Da, la model scrieti DJI Phantom 3
3. Culoarea insemnelor de identificare este neagra (cel putin la toate dronele pe care le-am vazut pana acum). Se refera la culoarea cu care este scrisa seria la baterii.
Filmari frumoase! 🙂

Levente
Levente

Multumesc foarte mult! 🙂

Sebi
Sebi

Buna, daca vreau sa imi achizitionez o drona, de exemplu Syma x8hw si vreau sa o utilizez doar in scop personal, adica hobby, drona mai trebuie inmatriculata daca eu locuiesc la tara si vreau sa o folosesc doar pe perimetrul satului / zonei fara a filma / poza prin oras? Tin sa mentionez ca drona are doar 470 de grame.
Apropo, trebuie anuntat de fiecare data cand vreau sa o inalt, oriunde as fii?

Admin
Admin

Buna Sebi!
Avand in vedere ca drona are o greutate < 500 grame, nu trebuie inmatriculata. In privinta zborului, este necesara notificarea la Ministerul Apararii Nationale.

Codrut
Codrut

Buna ziua,
Daca mi-am inregistrat drona pt urmatorii 3 ani cu FAA cum este descris in manualul de la DJI, trebuie sa o mai inregistrez si in Romania sau doar sa va dau numarul certificatului primit de la FAA?
Drona se conecteaza la sateliti si presupun ca daca este vizibila cumva pe radar sau alte aparate nu?
Unde pot citi despre acest cip si cum arata?
Multumesc.

Cu stima,
Codrut

Admin
Admin

Buna ziua!
In cazul inregistrarii la o alta institutie, va recomand sa va adresati Autoritatii Aeronautice Civile. Cel mai posibil nu va fi nevoie sa o mai inregistrati in Romania, ci doar sa le transmiteti numarul certificatului.
Cipul este sub forma unui simplu lipici siliconic.

Nicu
Nicu

Daca am primit cadou drona si am factura dar pe numele ginerelui meu care mi-a oferit-o, mai e nevoie de declaratie notariala?

Admin
Admin

Buna ziua!
Daca inregistrarea dronei se face pe numele dvs, ca proprietar, raspunsul este da – va este necesara declaratia notariala.
Filmari frumoase!

Pusztai Radu

Va multumesc

Admin
Admin

Cu mare placere! Filmari frumoase!

Pusztai Radu

Buna ziua
As dori sa stiu si eu daca am factura la ce mai trebuie Proces verbal de predare-primire a dronei si intre cine si cine se face acest proces verbal
Pentru cip se poate trimite drona la Bucuresti cu un curierat rapid si invers pentru ca drumul de la Satu Mare la Bucuresti este foarte lung si obositor
Apropo ;daca drona are sub 1 kg mai trebuie cip(Drona Mavic pro)

Admin
Admin

Buna ziua!
1. Daca aveti factura si dovada platii, ar trebui sa fie suficient.
2. Din pacate, trebuie sa veniti dvs sau un delegat intrucat cu drona. Curierul nu cred ca va avea delegatie, astepta cateva minute pentru cipare si semna in locul dvs.
3. Daca drona are mai mult de 500 grame, se inmatriculeaza.

Fanel Bucur
Buna ziua, am transmis de pe data de 11.04.2017 pe adresa de email drone@caa.ro actele necesare pentru inregistrare drone. Mentionez ca drona am cumparat-o de ocazie fara factura. Pentru aceasta am facut o declaratie pe proprie raspundere conform indrumarii ADMIN: “Nu este nicio problema. Este suficient ca la documentele de mai sus sa adaugati si o declaratie pe proprie raspundere prin care sa mentionati ca dvs. sunteti proprietarul dronei respective (va recomand sa mentionati si numarul de serie al dronei). ” In schimb am primit email care spune asa: “Am primit solicitarea dumneavoastra. Am rugamintea de a ne transmite o declaratie pe propria raspundere notariala. Declaratia transmisa nu este semnata.” Intrebare: nu s-a specificat ca trebuie declarative notariala acum trebuie? si de ce? am trimis si declaratia semnata cu toate ca oricum faceam un drum la Bucuresti si semnam toate actele. Pana acum nu am mai primit nici un raspuns.… Read more »
Admin
Admin

Buna ziua!
Multumim ca ne-ati contactat. Intr-adevar, daca ati facut achizitia pe persoana fizica si nu mai aveti documentele de achizitie (factura si dovada a platii), vi se cere acum declaratie notariala. Cel mai probabil, schimbarea a avut loc datorita numarului foarte mare de solicitari de inregistrare pentru drone din ultima perioada.
Daca nu ati primit niciun raspuns de la ei pana acum, va recomand sa verificati si telefonic la 021.208.15.67 care este statusul solicitarii dvs.
Ne cerem scuze pentru incurcatura pricinuita si va dorim filmari placute cu drona.

Ignat Cosmin

Buna,
s-a modificat ceva la lege in legatura cu folosirea dronelor in orase?
Multumesc !

Admin
Admin

Din pacate, momentan nu.

Vasile
Vasile

Buna ziua

Ridicarea certificatului de identificare pentru inregistrarea dronei poate fi facuta si de alta persoana, daca aceasta are imputernicire? Multumesc.

Admin
Admin

Da.

mihai
mihai

Buna ziua,

va multumesc in primul rand pentru informatii.
O intrebare: La inregistrarea dronei se solicita schema ei. Stiti cumva unde pot gasi o schema pentru Mavic Pro?
Va multumesc anticipat si va doresc tuturor o zi frumoasa.

Admin
Admin

Buna ziua!
Puteti folosi schema de aici: http://www.caa.ro/media/docs/DJI_MAVIC.pdf (SURSA: Site-ul oficial al Autoritatii Aeronautice Civile Romane – http://www.caa.ro).
O zi placuta si filmari frumoase! 🙂

Mihai
Mihai

Buna ziua .
Am achizitionat de curand o drona Phantom 4 , si as vrea sa o inregistrez , dar voiam sa intreb daca aceasta procedura nu se poate face fara deplasarea pana in Bucuresti , mi se pare cam absurd asta si plus costul suplimentar a acestui drum , avand in vedera ca sunt din Iasi .\
Am inteles ca se monteaza un “CIP” , montarea acestuia duce la pierderea garantiei , care ar fi procedura pentru a evita acest lucru.
Multumesc!

Admin
Admin

Buna ziua!
Din pacate, momentan doar in Bucuresti se poate face inregistrarea dronei.
Montarea CIP-ului, care este foarte mic si nu afecteaza drona in niciun fel, nu duce la pierderea garantiei – acest lucru este confirmat cu Autoritatea Aeronautica Civila.

Gavrus Ciprian

Multumesc pentru articol, tocmai ce am trimis actele, am o intrebare… Autorizatia este valabila pe toata Europa? Am citit ca fiecare tara are legile ei ..

Admin
Admin

Inregistrarea este valabila pentru toata Europa, insa daca doriti sa filmati cu drona in alt stat va recomand sa va adresati autoritatii respective, cel putin pentru notificare, intrucat zborul dronelor este reglementat national.

Paul
Paul

Buna ziua, Ma intereseaza sa achizitionez o drona pentru uz personal, si intentionez sa o folosesc in uniunea europeana in timpul vacantelor, daca inregistrez drona in romania, este suficient si pentru celelalte state europene? sau trebuie sa fac cate o inregistrare in fiecare stat?
Va multumesc

Admin
Admin

Inregistrarea este valabila pentru toata Europa, insa daca doriti sa filmati cu drona in alt stat va recomand sa va adresati autoritatii respective, cel putin pentru notificare, intrucat zborul dronelor este reglementat national.

Ghita T
Ghita T

deci daca iti achizitionezi o drona si locuiesti in satu mare trebuie sa te duci pana in bucuresti sa o inregistrezi ?

Admin
Admin

Momentan da.

Roland Strebeli
Roland Strebeli

Buna ziua ,in lei se poate plati?

Admin
Admin

Buna ziua!Da. Puteti achita echivalentul acelei sunt, la cursul BNR din ziua respectiva, in contul RO15 RNCB 0307 0050 2421 0001 pentru LEI. Filmari frumoase! 🙂

Gh.
Gh.

Buna ziua,
Dar cine te intreaba de sanatate daca te vede cu o drona prin oras, politia locala?
De exemplu, daca filmez in oras (un eveniment), la care politia si primaria sunt parteneri, ar trebui sa nu apara nicio problema, nu? (as vrea sa o inregistrez, dar e cam greu cu drumul pana in Bucuresti).
Va multumesc!

Admin
Admin

Buna ziua!
In prezent, pentru neiregistrarea dronei se face dosar penal.

Mircea
Mircea
Buna Ziua In primul rind incep prin a va multumi pentru initiativa avuta. Era datoria statului Roman sa faca asta. Vreau sa va spun doar ca ce faceti dvs. e umbrit de cei care ar trebui sa ne ajute sa respectam lagea. De ce spun asta: mi-am cumparat un DJI Phantom 3 Standard (nu am avut bani mai multi) pt. ca imi place fotografia de orce fel si cu o drona se obtin imagini spectaculoase. Nu fac bani din asta, nu fac fotografii la nunti si botezuri, nu lucrez in publicitate etc, sunt doar un pasionat care si-a cumparat un aparat foto mai special. Precizez ca nu e nici MIG 21 nici Puma Naval. Eu locuiesc in Timisoara, un drum pina la Bucuresti dureaza aprox 8-10 ore dus si tot atita intors. Drumul asta costa nu doar 90 euro+TVA ci poate triplu. Pe linga asta e timpul pierdut care nu… Read more »
Admin
Admin

Multumim pentru comentariu.
Momentan, aceste demersuri se pot face doar la Bucuresti.
Cat despre celelalte state, procedura este similara si acolo, unele fiind chiar mai restrictive decat aici.

Andrei
Andrei

pentru inscrierea dronei, la campul Destinatia, ce ar trebui completat?

Admin
Admin

Destinatia se refera la scopul pentru care se foloseste drona, in functie de specificul activitatii dvs (ex: filmari in scop profesional, filmari in scop de promovare etc).

dorin
dorin

sal am cumparat second hand un dji phantom 3 standard ce acte imi trebuie

Admin
Admin

Buna Dorin!
Sunt necesare aceleasi acte.
Pentru orice alte intrebari sau nelamuriri, ne poti contacta.

Claus
Claus

Buna ziua, nu inteleg exact ce anume trebuie completat in Cererea de Identificare a Aeronavelor sub punctul “Culoare insemne de identificare”

Admin
Admin

Buna ziua!
Acolo se va trecere culoarea seriei de identificare (de exemplu, la Phantom, insemnele de identificare-seria, este scrisa cu negru).

Mihnea
Mihnea

Salutare, in primul rand multumiri pentru articol. In al doilea rand sunt curios daca a facut cineva o solicitare catre AACR pentru o filmare pe raza Bucurestiului? Care este procedura, in cat timp se aproba, care sunt limitarile etc…

Multumesc!

Admin
Admin

Buna Mihnea!
Ne bucuram ca articolul este util si iti multumim pentru apreciere.
In ceea ce priveste zborurile cu drone deasupra Bucurestiului, aceasta procedura este ceva mai complexa si necesita mai multe aprobari, fapt pentru care se acorda mai greu. Totusi, ne-ar ajuta sa stim cateva detalii despre filmarile pentru care ai avea nevoie de aprobare. Tinem legatura pe email.
O zi placuta!

Patrascu Alexandru
Patrascu Alexandru

Este obligatoriu?

Admin
Admin

Da, conform legii.

oleg
oleg

Buna ziua
daca vreau sa-mi construesc o drona cu o raza de actiune 400m max cu o autonomie de 25 min , greutate max 2,5 kg ne echipata cu camera video.Care ar fi legislatia pentru folosirea in afara orasului pentru hobi

Admin
Admin

Buna ziua! Procedura este aceeasi si drona trebuie inregistrata la AACR.

Kabal al

Salutare
Sunt persoana fizica. In cazul in care drona este custom ( facuta din bucati) care este procedura?
Trebuie sa vin cu lista furnizorilor de unde am cumparat piesele ? Mentionez ca sunt vreo 20 de furnizori ( Americani, Chinezi, Nemti, Englezi etc).
Vad ca taxa este exprimata in moneda euro, de ce ? Salariul il iau in lei, piesele le-am platit in lei..conversia fiind facuta de reprezentantii bancilor pe care le-am folosit.
Aceasta taxa este valabila doar pentru Bucuresti?

Va multumesc

Admin
Admin

Buna Kabal!
Nu este nevoie să vii cu lista furnizorilor pentru fiecare piesă. Este suficientă o declarație pe proprie răspundere în care menționezi că drona este făcută din mai multe componente și ca îți aparține, că ești proprietarul ei.
În legătură cu taxa, aceasta poate fi plătită și în lei, echivalentul a 108 euro și este unică, valabilă indiferent de locație.
Dacă te mai putem ajuta și cu alte răspunsuri, ne poți contacta.
Fotografii și filmări frumoase cu drona! 🙂

Admin
Admin

Update@Aprilie 2017: In prezent, pentru cazurile in care proprietarul dronei nu are documentele justificatoare de achizitie (factura, dovada platii), este necesara o declaratie notariala in care se mentioneaza ca drona respectiva este in proprietatea dvs.

Camil
Camil

Am omis sa specific, ca nu am documente pe drona

Admin
Admin

Nu este nicio problema.
Este suficient ca la documentele de mai sus sa adaugati si o declaratie pe proprie raspundere prin care sa mentionati ca dvs. sunteti proprietarul dronei respective (va recomand sa mentionati si numarul de serie al dronei). Din punct de vedere contabil, daca o veti folosi pe firma, discutati cu contabilul pentru a o inregistra ca si activ al firmei.
Sper ca v-au fost de folos informatiile de mai sus. Pentru orice alte nelamuriri, contactati-ne.
O zi frumoasa!

Admin
Admin

Update@Aprilie 2017: In prezent, pentru cazurile in care proprietarul dronei nu are documentele justificatoare de achizitie (factura, dovada platii), este necesara o declaratie notariala in care se mentioneaza ca drona respectiva este in proprietatea dvs.

Camil
Camil

Buna ziua,
Am cumparat drona second hand, in acest caz , stiti cum se poate proceda pentru inregistrarea dronei ? Va multumesc !

Admin
Admin

Buna ziua!
Daca nu a mai fost inregistrata in Romania sau alt stat european, trebuie sa urmati procedura descrisa mai sus, ca orice alt detinator de drona.

Zsolt
Zsolt

multumesc pentru informatiile detaliate si foarte utile! Da, se plateste 90 de eur + 20% TVA la cursul BNR, din ziua platii! Dupa trimiterea documentelor, am primit un email de confirmare, adica: Dupa emiterea certificatului va vom contacta pentru a stabili o data de comun accord agreeata pentru a va prezenta la AACR cu drona.

Admin
Admin

Ne bucuram ca informatiile v-au fost de folos!
Multumim pentru apreciere si pentru informatiile utile transmise.
Mult succes in activitatea dvs.

David
David

Plata Taxei se face doar prin virament ? nu se poate plati si cash la ei la ghiseu ? la ce curs se calculeaza ? oare de ce nu este trecut pretul direct in lei ?

Admin
Admin

Buna ziua!
Plata taxei se face doar prin virament, iar cursul la care se va calcula va fi probabil la cel BNR din ziua respectiva. De ce nu se mentioneaza taxa in lei, nu am sti sa va spunem intrucat astfel se mentioneaza in procedura lor.
Speram ca informatiile v-au fost de folos.

David
David

Multumesc frumos de raspuns !

Cristi Alexandrescu
Cristi Alexandrescu

Foarte util!

Admin
Admin

Multumim pentru apreciere!

Alin Duțu

Foarte util articolul! Mulțumesc mult!

Admin
Admin

Multumim pentru apreciere!

gelu
gelu

45 de zile pentru o filmare in oras? Doar vorbim de functionarii statului, nu? Pe de alta parte, Digi24 sigur are toate avizele cand filmeaza la stiri? Care sunt legile si articolele care stabilesc sanctiunile, daca se poate. Multumesc.

Admin
Admin
Buna ziua! Legislatia care reglementeaza utilizarea dronelor in acest moment este cea mentionata in articolul de mai sus (subtitul Legislatie). In HG nr. 912/2010, art. 4, alin. (1), lit. e) mentioneaza: “e) zborurile deasupra municipiului Bucureşti la înălţimi mai mici de 3.000 de metri, care pot fi executate numai în condiţiile obţinerii unei autorizaţii de survol din partea Ministerului Apărării Naţionale, cu excepţia zborurilor executate în limita zonei de control de aerodrom (CTR) Băneasa şi a zborurilor de îndepărtare după decolare şi de apropiere pentru aterizare pe aerodromurile certificate situate pe raza municipiului Bucureşti”. De asemenea, art. 4, alin (1), lit f), precizeaza urmatoarele: “f) zborurile pentru activităţi de determinări topogeodezice la o scară mai mare de 1: 20.000, fotografiere aeriană sau filmări aeriene care pot fi executate numai în condiţiile obţinerii unui aviz din partea Ministerului Apărării Naţionale”. Sanctiunile privind zborurile neautorizate deasupra Bucurestiului, se mentioneaza la Art 14:… Read more »
Ianosi Dorian
Ianosi Dorian

….cu multumiri…

Admin
Admin

Multumim pentru apreciere!

buy custom term paper


Notă:

Vei primi în scurt timp la adresa de e-mail specificată mai sus un link către GHIDUL tău în format PDF!

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match