CAUTĂ
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Întrebări & Răspunsuri despre autorizațiile pentru agenția de turism

Ca urmare a numeroaselor descărcări ale Ghidului pentru autorizarea agenției de turism, am considerat că ar fi interesant să aflăm ce întrebări suplimentare au cititorii noștri despre autorizarea pentru o agenție de turism sau despre alte aspecte care nu au fost acoperite de Ghid.

Astfel, acest articol vine în completarea Ghidului pentru autorizarea agenției de turism, iar structura sa este de tipul Întrebări & Răspunsuri. Sperăm că informațiile de mai jos îți vor fi de folos.

Este obligatorie deținerea unui brevet de turism pentru a obține licența pentru agenția de turism?

Nu. Conform art. 34 (1) din Ordinul 65/2013 – Licențe și brevete de turism, avem următoarele precizări:

“Persoana care asigură conducerea operativă a unei agenţii de turism trebuie să fie angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul de evidenţă a salariaţilor şi să deţină cel puţin unul dintre următoarele documente:

  • certificat de absolvire a unui curs de formare managerială în domeniu, organizat de un furnizor de formare profesională autorizat,
  • diplomă de licenţă/masterat/doctorat privind absolvirea de cursuri universitare/postuniversitare în domeniul turismului sau
  • brevet de turism specific funcţiei.”

Prin urmare, dacă persoana care va conduce agenția de turism nu are brevet de turism, dar are un certificat de absolvire a unui curs de specialitate sau diplomă de studii în domeniul turismului, poate obține licența de turism pentru agenția pe care o va conduce.

Îmi este suficientă diploma de licență în turism pentru a obține licența agenției de turism pe care doresc să o deschid, eu fiind persoana care va asigura conducerea operativă a acesteia?

Da, conform art. 34 (1) din Ordinul 65/2013 privind Licențele și Brevete de turism, avem următoarele precizări:

“Persoana care asigură conducerea operativă a unei agenţii de turism trebuie să fie angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul de evidenţă a salariaţilor şi să deţină cel puţin unul dintre următoarele documente:

  • certificat de absolvire a unui curs de formare managerială în domeniu, organizat de un furnizor de formare profesională autorizat,
  • diplomă de licenţă/masterat/doctorat privind absolvirea de cursuri universitare/postuniversitare în domeniul turismului sau
  • brevet de turism specific funcţiei.”

Pot obtine licenta de turism doar urmand un curs de specialitate?

Da; și în această situație se aplică art. 34 (1) menționat la răspunsul anterior. Atenție ca acel curs să fie unul de formare managerială în domeniu și organizat de un furnizor de formare profesională autorizat.

Când trebuie îndeplinite criteriile minime de funcționare (cu privire la punctul de lucru, site, angajați etc)pentru agenția de turism?

Criteriile minime de funcționare, printre care și amenajarea/dotarea punctului de lucru, trebuie să se facă Înainte de a solicita licența de la Autoritatea Națională pentru Turism.

Ce garanții sunt necesare pentru deschiderea unei agenții de turism?

Pentru a vă deschide o agenție de turism trebuie să obțineți licența de turism care are la baza o poliță de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere și/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/ pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism.

Este posibil ca pentru obținerea acestei polițe de asigurare să aveți nevoie de garanții, însă acest aspect depinde de situația financiară a societății și de condițiile asiguratorului. Recomandarea noastră este să discutați cu o societate de asigurare care emite astfel de polițe, precum Omniasig, City Insurance, Geroma etc.

Numele comercial al agenției de turism trebuie să coincidă cu numele societății înregistrate la Registrul Comerțului?

Nu. Totuși, numele comercial al agenţiei de turism trebuie să nu creeze confuzie prin asemănare de nume cu agenţiile de turism existente deja în piaţă, exceptând situaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare (exemplu: contractul de franciză, protecţia numelui prin înregistrare OSIM etc).

În vedere obținerii licenței de turism, este necesar cazierul fiscal pentru persoana angajată pe post de director al agenției, în cazul în care ea diferă de asociatul și administratorul firmei?

Da. Pentru a obține licența de turism, vă este necesar si cazierul fiscal al directorului de agenție. Legislația în vigoare prevede că printre documentele necesare la dosarul de solicitare a licenței, sunt și următoarele:

“Art 35, (1), lit. e) certificat de cazier fiscal aparţinând operatorului economic solicitant – persoană juridică, precum si asociaţilor/acţionarilor, unic sau majoritar, după caz, managerului/administratorului agenţiei de turism din care să rezulte că nu a săvârşit fapte sancţionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiară. “

Pentru o agenție de turism ce promovează turismul intern (în sate) este obligatorie – la obținerea brevetului de turism – copie a atestatului de limbă străină?

Pentru a obține brevetul de turism, este obligatoriu atestatul de limbă străină de circulaţie internaţională, cu excepția cazurilor de mai jos:

1) absolvenţilor, cu examen de licenţă, ai unei facultăţi acreditate cu specializare turism, absolvenţilor unui master sau doctorat în turism;

2) absolvenţilor unor forme de învăţământ cu predare într-o limbă de circulaţie internaţională;

3) absolvenţilor facultăţilor de specialitate cu predare într-o limbă străină de circulaţie internaţională şi cei ai facultăţilor de relaţii internaţionale/afaceri internaţionale;

4) celor care fac dovada că au lucrat la firme de turism în afara României cel puţin un an;

5) cetăţenilor români cu dublă cetăţenie;

6) absolvenţilor unor cursuri postuniversitare de limbi străine.

Astfel, dacă nu vă încadrați în niciunul din punctele 1-6, pentru a obține brevetul de turism, vă trebuie atestatul de limbă străină, asta deoarece brevetul de turism se referă la o funcție – manager în activitatea de turism sau director de agenție de turism, și nu la tipul agenției de turism pe care vreți să o înființati.

Totuși, brevetul de turism nu este obligatoriu pentru obținerea licenței de turism.

Există deosebiri între agențiile de turism deschide în mediul rural de cele în mediul urban?

Nu există diferențe între acestea, în funcție de localizarea punctului de lucru, iar legislația în vigoare prevede că toate agențiile de turism trebuie să respecte criteriile minime de funcționare.

Cine emite brevetul și licența de turism?

Atât licențele de turism, cât și brevetele de turism, sunt emise de Autoritatea Națională pentru Turism, în baza unei solicitări însoțite de o serie de documente menționate în Ghid.

Cine organizează cursuri de formare managerială în domeniul turismului?

Astfel de cursuri sunt organizate, de regulă, de firme care sunt furnizori autorizați de formare profesională. Un astfel de curs trebuie să aibă o durată de 6 luni (720 ore) si să fie acreditat de Autoritatea Naţională de Calificări. Ulterior absolvirii acestui curs, documentul care atestă calificarea în turism se va depune, alături de alte documente, la Autoritatea Națională pentru Turism, pentru a se emite brevetul sau licența de turism, după caz.

Sperăm că informațiile de mai sus ți-au fost de folos pentru agenția ta de turism!

În plus, pentru a ști cum ți s-au părut ghidul și articolul, precum și ce alte informații vrei să îți prezentăm, te invităm să completezi 7 întrebări scurte (max 1 minut) 🙂

 
Dacă ai nelămuriri sau vrei să te ajutăm cu întocmirea și depunerea documentației la instituțiile avizate, scrie-ne sau sună-ne cu încredere folosind datele de contact.

De asemenea, în cazul în care consideri utile aceste informații, te rugăm să ne lași un feedback mai jos și te invităm să ținem legătura pe viitor și pe pagina noastră de Facebook

Sursa imagine: www.pixabay.com

Dă un share pentru prietenii tăi Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Ți-a plăcut articolul sau vrei să afli informații suplimentare? Lasă-ne un comentariu!

Fii primul care ne lasă un comentariu!

avatar
buy term papers essays


Notă:

Vei primi în scurt timp la adresa de e-mail specificată mai sus un link către GHIDUL tău în format PDF!

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match